Øyafestivalen 2023,  Gytis Blaževičius fra Natur og Ungdom, diskuterte NUs klimasøksmål mot staten med blant annet Anna Blix.
Øyafestivalen 2023, Gytis Blaževičius fra Natur og Ungdom, diskuterte NUs klimasøksmål mot staten med blant annet Anna Blix.

Kultur + olje = sant?

Skrevet 09. April 2024

Mia Frogner fra Øyafestivalen skriver om oljespons, culturewashing og ytringsfrihet etter klimafestivalen Varmere Våtere Villere. 

Mia Frogner, leder for bærekraft i Øyafestivalen, delte følgende tanker etter en panelsamtale om oljespons på klimafestivalen Varmere Våtere Villere i mars 2024:

Kultur + olje = sant?

På dag to av Varmere Våtere Villere var en av programpostene om oljespons i kultur og idrett.

Invitert til å prate med moderator Anne Karin Sæther fra Norsk klimastiftelse var Erlend Eggen fra Klimakultur og to representanter fra kulturlivet som har Equinor som partner invitert: Lars Petter Hagen, direktør for Festspillene i Bergen og Ola Keul, organisasjonssjef i Norges Skiforbund.

Dessverre var ingen kulturaktører som har bestemt seg for å ikke har oljespons invitert til å delta i samtalen, så mitt innspill som jeg satt og trippa med i publikum, kommer her:

Det er én grunn til at oljeaktører vil inn i kultur, idrett og hjelpeorganisasjoner: Culturewashing. Det er aktiv bruk av de positive verdiene og assosiasjonene den norske befolkning har til idrett, kultur og frivillighet, for å legitimere fortsatt full fart i oljeleting og -produksjon, når all forskning og alle utvalg peker på at klimakrisen vi står i i dag krever at vi aktivt må jobbe med en plan for å trappe ned og fase ut fossile brensler.

Både Skiforbundets og Festspillenes representanter sa at deres bærekraftstrategier ikke er knytta sammen med sponsoratene deres, men mitt spørsmål er om det egentlig, hvis vi tør å se bort fra de økonomiske implikasjonene, er forenlig? Hva er det isåfall i bærekraftsstrategien - er klimakrav til organisasjonene selv i den?

Vi i Øyafestivalen har definert klimakrav og -mål for oss selv i tråd med FNs klimamål, og for oss er det derfor ikke, og vil det trolig aldri være, forenlig å ha en oljeaktør som sponsor.

Ytringsfrihet

Et annet element av dette handler om ytringsfrihet, som også ble diskutert mye i panelsamtalen. Festspillene sier at de tilrettelegger for eksempel ved å ikke ha Equinors logo på et arrangement hvis kunstner ber om det.

Men er det faktisk et åpent rom for å være kritisk til oljebransjen som aktør eller sponsor enten innad i eller på scenen hos organisasjoner som har dem, og har hatt dem lenge?

Da vi i Øya sammen med Riddu Riđđu Festivála og Vinjerock i fjor gikk sammen om å levere forslag til Norske Kulturarrangørers årsmøte om å gjøre vedtak på å støtte kulturfeltets opprop mot ny oljeleting, ble det vedtatt med overveldende flertall. Jeg skal innrømme at jeg er nysgjerrig på hva medlemmer med oljesponsorer inne stemte.

– Om vi skal rope ut om klimakrisen og forsøke å hjelpe millioner av mennesker som blir rammet av klimaendringene, kan vi ikke samtidig ha et partnerskap med Equinor, sto det i brevet fra 40 ansatte i Norges Røde Kors som reagerte kraftig da Røde Kors og Equinor inngikk partnerskap tidligere i vinter.

Idretten og kulturen bør stille seg det samme spørsmålet:

Om vi skal være med og skape en fri og mangfoldig ytringsarena der det er mulig å kunne rope ut om klimakrisen, kan vi da ha partnerskap med olje og gass?

Tekst: Mia Frogner, Øyafestivalen. 

Illustrasjonsbilde: Fra Øyafestivalen 2023, der daværende nestleder, nå leder, av Natur og Ungdom, Gytis Blaževičius, diskuterte NUs klimasøksmål mot staten med blant annet Anna Blix.

Vil du ha nyheter, verktøy, ressurser og informasjon rett i innboksen?

* påkrevd
Nyhetsbrevet sendes ut en gang i måneden