Klimakultur inviterte Kulturrom til en oppsummeringsprat om webinarserien "Fremtidens kulturlokaler”.
Nora Dyrvik er arkitekt og nylig engasjert rådgiver for kultur og stedsutvikling i Kulturrom, målet med stillingen er blant annet å bygge bro mellom kultur- og byggebransjen. “Ansettelsen av Nora er jo på mange måter et utspring av vår satsing på grønnere investeringer”, forteller Karen Sofie Sørensen som er daglig leder i Kulturrom.
Karen Sofie har på sin side hatt ansvaret for å utvikle ordningen Grønnere investeringer slik at den bidrar til å endre systemet og skape reell omstilling i kulturfeltet.
Håndbok for gode kulturrom og transformasjonsprosjekter
Kulturrom spiller en viktig rolle i å tilrettelegge for fysisk infrastruktur for kulturlivet i Norge. I tillegg til å gi økonomisk støtte for lokaler og teknisk utstyr har Kulturrom fokus på kunnskapsbygging og erfaringsdeling mellom kulturaktører fra hele Norge, forteller Karen Sofie. Med ordningen Grønnere Investeringer er det mange lokaler som nå fylles med nytt kulturinnhold. For å få til det kreves det god dialog mellom kulturfeltet og byggebransjen. Det har Kulturrom nå tatt tak i.
Nora Dyrvik jobber i disse dager med å utforme en håndbok for å tenke nytt om kulturbygg. Håndboken representerer et viktig initiativ for å styrke kulturaktørenes posisjon og kompetanse i møte med komplekse bygge- og utviklingsprosesser, spesielt med tanke på gjenbruk og bærekraft. “Jeg håper at boka skal føre til større forståelse, et felles språk da, for når kulturaktører møter eiendomsutviklere og kommunen, og for eksempel arkitekter, så snakker de ikke sammen".
Satsingen "Grønnere investeringer", som startet i fjor med en pott på ti millioner, har vært sentral. I starten var det en viss skepsis til om kulturfeltet var modent nok, og det var behov for å avklare hva ordningen handlet om – sirkulære løsninger, gjenbruk, og ombruk av bygg, fremfor overfladiske tiltak. "Over tid har prosjektene blitt mer spennende, og forståelsen for ordningen har økt. En viktig intensjon har vært at søkere skal bidra til å utvikle feltet og dele kunnskap", forteller Karen Sofie.
Kulturrom har erfart at det er et enormt kunnskapsbehov knyttet til god gjenbruk av eksisterende bygg. Det har vist seg at midler til tidligfase-prosjekter, som mulighetsstudier (ofte rundt 150 000 kr), kan være en viktig "brekkstang" opp mot kommuner og andre aktører som trenger å se verdien av det som allerede er bygget.
Å se verdien i bygg som ikke nødvendigvis har verneverdistatus er viktig, "Vi må begynne å se den verdien de har i mye større grad, de som ikke er vernede bygg, fordi de blir revet nå, dessverre, og de kan være kjempegode som lavterskelarener...", forteller Nora. Når bygg rives til fordel for nybygg med høyere kvadratmeterpriser så betyr det samtidig at kulturaktørene langt på vei ekskluderes fordi leiekostnadene blir for høye.
Veien videre for Kulturrom
“De som sitter i fordelingsutvalget og behandler søknadene sier at det er ganske tydelig at feltet har blitt modnere i løpet av året” sa Karen Sofie og fortsatte, “Mulighetsstudiene blir brukt som brekkstang for å hjelpe kommunene med å endre perspektivet på eksisterende bygningsmasse. På den måten er hvert prosjekt med å utvikle feltet”.
Karen Sofie redegjorde deretter for hvordan Kulturrom tenker om støtten de gir og kulturfeltets rolle, “Vi ser på Grønnere investeringer som et frø som kan hjelpe kulturaktører med å ta en større plass i samfunnsendringen”. Et perspektiv som vi kjenner igjen fra webinaret med Feimattah Conteh fra Arts Council England, som fortalte om hvordan de utvikler støtteordninger og programmer som styrker kulturfeltet som samfunnsendrer fortsatte Julie fra Klimakultur.
Kanskje er det noe å lære av nettverk som "The Good Enough Transformation", hvor budskapet nettopp var å tørre å starte transformasjonsprosjekter uten å ha all kunnskap eller et felles språk. Så lenge utgangspunktet skjer i dialog med lokalbefolkning og tar tradisjoner og lokal kunnskap på alvor så er det mulig å bygge seg inn i gode løsninger over tid. Noe Laura Salgado viste med konkrete prosjekter i et tidligere webinar med “Trans Europe Halles”.
Karen Sofie fortalte at noe av fokuset framover vil bli å synliggjøre gode driftsmodeller – hva var investeringen, hva er driftskostnadene – for å vise kommuner og andre at det er mulig å tilrettelegge for kultur uten store løpende kostnader. "Om få år vil vi ha kommet mye lengre med å systematisere denne kunnskapen og samtidig samlet kulturaktørene i et enda sterkere nettverk som deler erfaringer og kunnskap med hverandre", avslutter Karen Sofie.
Nyttige lenker
Kulturrom styrket med 21 millioner : https://kulturrom.no/2025/05/09/kulturrom-styrkes-med-millioner/
Grønnere investeringer fra Kulturrom
Kulturrom har støttet webinarserien via ordningen Grønnere investeringer. Webinarene skal sette lys på prosjekter som har fått støtte fra ordningen i tillegg til mennesker og organisasjoner fra inn- og utland som kan inspirere og gi nyttige tips ut fra sine erfaringer. Webinarserien viser hvilke muligheter kulturfeltet har til å utvide klimainnsatsen og medvirke til en rettferdig klimaomstilling i Norge.