Statens Kunstfond

Det danske kulturrådet lanserer klimaverktøy for kulturfeltet

Skrevet 14. June 2022

Statens Kunstfond (DK) lanserer klimaverktøy for kulturfeltet i samarbeid med Julie's Bicycle (UK).

Det skjer mye spennende når gjelder bærekraft og kultur i Danmark. For eksempel har våre venner (og forbilder) i Bæredygtig Scenekunst de siste årene flyttet hele scenekunstfeltet et langt grønt skritt fremover. Nå pusher og inspirerer de resten av kunst- og kulturfeltet i både inn-og utland. 

Denne uken lanserer Statens Kunstfond et klimaverktøy som kulturfeltet kan bruke for å beregne deres klimaavtrykk. Tilpasset danske forhold kan den måle de vesentligste miljøavtrykk - som energibruk i bygninger til transport av materiell og folk.

Klimaverktøyet er utarbeidet sammen med den engelske non-profit Julie's Bicycle (eller, the mothership som vi kaller dem) og er basert på deres Creative Green Tool.

"En større bevissthet om kunsteriske aktiviteters klimaavtrykk er et avgjørende første skrittet i den grønne omstillingen for kunst- og kulturbransjen", uttaler Gitta Malling, styreleder for Statens Kunstfond. "Det er vårt håp i Kunstfonden at vi med denne CO2-kalkulator gir de kreative bransjer et redskap som kan sikre en mer bærekraftig kunstnerisk praksis. Forhåpentligvis kan bruken av kalkulatoren bidra til refleksjoner og handling for å redusere klimaavtrykk."

Statens Kunstfond har utarbeidet 12 grønne bud med forslag til tiltak for feltet:

Utdrag fra Statens Kunstfonds visjon om kunst og bærekraft:

"Som Danmarks største kunstfond giver vi tilskud til mere end 6.000 projekter, institutioner og ansøgere hvert eneste år. Det er en rolle, som forpligter. Derfor vil vi i Statens Kunstfond sætte os det mål, at de institutioner og projekter, vi støtter, skal have taget stilling til et bæredygtigt forbrug.

Vi ønsker at forbinde kunst og kultur med FN's Verdensmål for bæredygtig udvikling og anerkender at miljø, det sociale og økonomi er tæt forbundet.Kunsten skal inkludere en mangfoldighed af stemmer, som afspejler samfundets diversitet. Det handler om, hvordan vi forholder os til og aktivt skaber de omgivelser vi lever i og med, og ikke mindst måden vi bebor kloden på.

I Kunstfonden vil vi gå forrest, og hjælpe en bæredygtig omstilling på vej i de institutioner og projekter, som vi støtter. Til inspiration for hele kulturlivet."

Klimakultur skrev i vinter et innspill til Kulturrådet med en rekke virkemidler på bærekraft og klima for kulturfeltet. Les forslagene her

 

Vil du ha nyheter, verktøy, ressurser og informasjon rett i innboksen?

* påkrevd
Nyhetsbrevet sendes ut en gang i måneden