Landsmøtet til NKA hadde avstemning om oljeleting. Foto: Torstein Lund Sperstad
Landsmøtet til NKA hadde avstemning om oljeleting. Foto: Torstein Lund Sperstad

15 kunst- og kulturorganisasjoner med vedtak mot oljeleting

Skrevet 14. November 2023

Medlemmene i Norsk Filmforbund og Norske Kulturarrangører har vedtatt opprop mot oljeleting. Totalt 15 norske kunst- og kulturorganisasjoner har nå engasjert seg mot videre oljeleting. Til sammen representerer de 20.000 kunstnere og kulturarbeidere og mer enn 500 arrangører og festivaler.

På landsmøtet til Norske Kulturarrangører (NKA) den 28. oktober 2023 ble det vedtatt at NKA stiller seg bak kunst- og kulturarbeidernes opprop mot oljeleting.

Forslaget ble lagt frem av Riddu Riđđu Festivála, Vinjerock og Øyafestivalen.

Hittil er oppropet signert av Aksjonsgruppen Forfattere mot oljeleting, Architects Climate Action Network Norway, Bildende Kunstneres Forening i Hordaland, Concerned Artists Norway, CREO, Dramatikerforbundet, Klimakultur, NOPA, Norske Billedkunstnere, Norske dansekunstnere (NODA), Norske filmregissører, Spillerommet, Stopp oljesponsing av norsk kulturliv og Unge Kunstneres Samfund.

Les oppropet her.

– NKA skal være en spydspiss innen bærekraft og grønn omstilling, og har tatt på seg oppgaven å øke farten i det grønne skiftet for kulturfeltet. Nå har medlemmene også gitt tydelig beskjed om nødvendigheten av å stoppe letingen etter mer gass og olje, sier daglig leder i NKA Siri Haugan Holden.

Norske Kulturarrangører (NKA) er en interesse- og kompetanseorganisasjon for arrangører i kulturfeltet. Per 31.12.2022 hadde NKA 507 medlemsorganisasjoner bestående av festivaler, klubber, spillesteder, konsertforeninger, studentsamfunn, bibliotek, museum og konsert- og kulturhus.

Festivalsjef for Vinjerock, Guro Furunes Pettersen uttaler: - At et samlet arrangørfelt står sammen om å signere kulturfeltets opprop mot oljeleting kjennes optimistisk i en usikker fremtid og er en tydelig anerkjenning av klimautfordringene vi står ovenfor.

Resolusjon vedtatt i Norsk filmforbund

Uken etter landsmøtet til NKA ble en uravstemning i Norsk filmforbund avsluttet, tirsdag 31. oktober 2023.

Medlemmene i Norsk filmforbund vedtok en resolusjon med følgende formulering:

Klima- og naturkrisen krever handling fra alle deler av samfunnet. Fagbevegelsen har en viktig rolle å spille, blant annet gjennom å utfordre politikerne og arbeidsgivere til å bane vei for en rettferdig grønn omstilling. Forbundet skal være en pådriver for at Norge kutter klimagassutslippene i tråd med Parisavtalen og avslutter letingen etter olje og gass.”

Norsk Filmforbund er en kunstnerorganisasjon, rettighetsforvalter og fagforening med over 1.500 medlemmer fra TV- og filmbransjen.

NRK-sak om kulturfeltets opprop mot oljeleting, 21. juni 2023.

Vil du ha nyheter, verktøy, ressurser og informasjon rett i innboksen?

* påkrevd
Nyhetsbrevet sendes ut en gang i måneden