Driftsleder ved USF Verftet Hallvard Nomeland, viser fram sensoren som de monterer i alle rom.
Driftsleder ved USF Verftet Hallvard Nomeland, viser fram sensoren som de monterer i alle rom.

Effektivt strømsparingstiltak ved USF Verftet

Med 12.000 kvadratmeter og 1 million kroner i økte strømutgifter har kulturarenaen i Bergen intensivert jakten på effektive sparetiltak.

Bergens Tidende har skrevet om USF Verftet sitt nyeste enøk-tiltak. Med smart strømstyring håper de å kunne redusere strømforbruket på ventilasjon og oppvarming med hele 35%.

Sammen med selskapene Eneergy control og Airthings monteres det sensorer i alle rom på Verftet. Ventilasjonsanlegg og oppvarming bruker mest strøm og styres ved hjelp av sensorene. Energibruken i hvert rom justeres automatisk ned til et minimum om rommene ikke er i bruk. 

- USF har et ønske om å bidra så mye som mulig i å gjøre kulturlivet grønnere. Dette er en av flere oppgraderinger vi jobber med for å få ned energiforbruket på bygget. Noen tiltak tar lenger tid og krever større investeringer, men dette prosjektet gir veldig raske resultater med relativt små investeringer. Det er ikke bare lønnsomt slik strømprisene er nå, men også motiverende for å fortsatt kutte forbruket sier Ivar Chelsom Vogt, kulturhussjef USF Verftet.

Verftet er en kulturarena bestående av mer enn 12.000 kvadratmeter med studio, arbeidsplasser, øvingsrom og konsertsaler. Strømregningen har økt med mer enn 1 million kroner det siste året. Det er avgjørende å redusere energiforbruket og strømregningen raskt.

Tommy Hagenes som har ansvar for monteringen av anlegget mener det er realistisk å kutte strømforbruket 25-35%. Selve monteringen går raskt og effektivt men etterspørselen etter både utstyr og montører er enorm.

Vil du ha nyheter, verktøy, ressurser og informasjon rett i innboksen?

* påkrevd
Nyhetsbrevet sendes ut en gang i måneden