Johan Castberg Oljefelt

Seminar på Nitja: Olje i maskineriet – rusk eller smøring?

Skrevet 08. mai 2025

I forbindelse med Marte Eknæs sin utstilling Infraaktiv, inviterer Nitja til seminar om petroganda, myter og forståelser i kunst- og kulturfeltet. 

Med Marte Eknæs sin utstilling Infraaktiv og doktorgradsavhandlingen «Active Forms – The Artwork and its Infrastructures» som bakteppe, vil dette seminaret ta for seg spørsmål knyttet til klima og oljeindustriens innflytelse på kunst- og kultursektoren.

Hvor: Tredje etasje, Nitja senter for samtidskunst, Kirkegata 10A, Lillestrøm
Når: Mandag 12. mai 2025. Kl. 12.00 - 17.00.

Informasjon og påmelding her

Innenfor det norske kunst- og kulturfeltet snakkes det mye om klima, men lite om olje. Siden kulturfeltet i stor grad er støttet av det offentlige, er finansieringen imidlertid knyttet opp mot norsk oljepolitikk.

Petroganda er et begrep brukes om fossilindustriens enorme markedsføringsapparat og dets påvirkning av befolkningens oppfatning av klimakrisen og løsninger på den. På kulturfeltet har derimot oljeindustrien, dens innflytelse og petrogandaen vist seg å være et sensitivt tema, og kritikk av næringen møtes ofte med stillhet.

  • Hvordan kan man utfordre oljeindustriens påvirkning på kunst- og kulturfeltets finansieringssystemer, og hva er i så fall de reelle effektene?

  • Råder en frykt for å miste støtte dersom man stiller kritiske spørsmål til hvor pengene kommer fra?

  • Hvordan sikrer vi et åpent og inkluderende ytringsrom om klima, når styresmaktene er pådrivere for en (fortsatt) ekspansiv oljepolitikk?

  • Hvordan kan kunst og kultur bidra aktivt til en kritisk diskusjon om petroganda i Norge, og videre i arbeidet mot klimaendringene?

Bidragsytere:

Marte Eknæs
Julie Forchhammer
Marion Grau
Mariann Enge

Praktisk informasjon:

Seminaret er åpent for alle interesserte, men retter seg særlig mot fagpersoner, kunstnere og kulturarbeidere i kunst- og kulturfeltet, både det frie feltet og personer i kommune- og fylkessektoren.
Gratis deltakelse, men påmelding er nødvendig for å sikre plass. Påmelding på epost til koordinator@nitja.no
Seminaret vil foregå på norsk.
Foreløpig seminarprogram

Del 1: Oppspark for dagen

Seminaret innledes med en presentasjon ved Julie Forchhammer, medstifter av Klimakultur, en norsk non-profit som de siste årene har kartlagt fossilindustriens påvirkning på og bånd til norsk kunst- og kulturliv. I rapporten «Hva er norsk energikultur?» viser Klimakultur hvordan oljenæringen er tilstede overalt i samfunnet vårt – fra barnehager og skoler til kulturinstitusjoner, embetsverk og politisk ledelse. Den nye kulturloven sier at styresmaktene må legge til rette for et åpent, opplyst og fritt offentlig ordskifte. Kulturloven inneholder også en lovfesting av prinsippet om armlengdes avstand på kulturfeltet. Men hvordan sikrer vi et åpent og inkluderende klimaytringsrom når styresmaktene samtidig er pådrivere for en ekspansiv norsk oljepolitikk? I sin presentasjon vil Forchhammer presentere funn fra rapporten om energikultur, og slik komme med et oppspark til dagens samtale om kunst, kultur og klima.

Deretter følger vi opp med en presentasjon ved kunstner Marte Eknæs, der hun vil trekke fram noen refleksjoner omkring hvordan kunst og kultur kan bidra til en kritisk diskusjon om oljeindustriens påvirkning i Norge. Hun vil også snakke om hvordan kunst kan spille en rolle i klimaarbeidet, og peke på noen dilemmaer som kan oppstå. I sitt kunstnerskap utfordrer Eknæs grensene mellom kunst og kontekst, og spør hvilken rolle kunsten kan spille i sammenhenger i og utenfor kunstrommet. Kunst som et verktøy for deltakelse, forstyrrelse og transformasjon står sentralt i hennes praksis. Prosjektet Infraaktiv dykker ned i de mange infrastrukturene som omgir oss – skjulte så vel som synlige – for å finne strategier for mulig endring i samfunnet, særlig i møte med klimakrisen.

Til sist vil teolog og forsker Marion Grau løfte blikket, og gi en presentasjon som belyser spørsmål omkring klimaendring, petrokultur og en kritisk lesning av fortellinger om oljens fortreffelighet i norsk kultur. Graus forskning kretser rundt spørsmål om frelse, særlig i møte med økonomiske strukturer og ulike former for frelsesmetaforikk. Hun er også opptatt av misjonshistorie og spenningen mellom koloniale og lokale teologier, og nærmer seg dette med et postkolonialt blikk. For den neste tiårsperioden har Grau valgt å rette sin forskning mot temaer knyttet til klimaendringer, energiomstilling og klimapsykologi. Særlig vil Grau undersøke petrokulturen og de fortellingene som har formet oljens rolle i norsk kultur – fortellinger som ofte framhever olje som et ubetinget gode.

Del 2: Diskusjon og gruppearbeid

Seminaret har som mål å legge til rette for konstruktive og fruktbare diskusjoner som kan lede til reelle endringer og løsninger. Dagens andre bolk er derfor viet diskusjon og arbeid i grupper.

Del 3: Panelsamtale med felles diskusjon

Seminaret vil avsluttes med en panelsamtale og felles diskusjon. Panelet vil bestå av Marte Eknæs, Julie Forchhammer og Marion Grau. Ordstyrer er Mariann Enge, redaktør for Kunstkritikk og en engasjert kulturarbeider.

Vil du ha nyheter, verktøy, ressurser og informasjon rett i innboksen?

* påkrevd
Nyhetsbrevet sendes ut en gang i måneden