Foto: Per Bjørn Lotherington fra Byggmesteren AS
Foto: Per Bjørn Lotherington fra Byggmesteren AS

Seminar om ombruk, ikkje nybygg

Skrevet 24. March 2023

Valdresmusea og Bygningsvernrådgivertjenesten inviterte til heldagsseminar om ivaretakelse av gamle bygg.

Hva skal til for at vi unngår å rive, og heller ivaretar gamle bygg? Odd Arne Rudi, som er ansvarlig for Bygningsvernrådgivertjenesten i Valdres hadde satt sammen et bredt program som blant annet tok for seg energisparing i gamle bygg, klimagassutslipp i byggeprosjekter, og norges største forskningsprosjekt om gjenbruk av tre.

 

Klimakultur med foredrag

Klimakultur bidro med foredrag om Energirådgivning for alle, og startet med å fortelle om hva energikrisen dypest sett handler om for folk flest - vi trenger energi for å dekke de mest basale behovene i livene våre. De siste 12 månedene har både norske og europeiske strømkunder stiftet bekjentskap med hva høye energipriser i ytterste konsekvens kan bety, for eksempel energifattigdom, eller storstilt utbygging av ny energi med negative konsekvenser for natur og mennesker. For å unngå unødvendig riving trengs det gode rådgivere som kan vise kvalitetene ved gamle bygg og hjelpe til med kartlegginger og tiltak for lavere energibruk.

 

Tøffe ambisjoner, men fortsatt høye utslipp i Valdres

Eggen brukte Valdres som eksempel for å illustrere at små og store lokalsamfunn har høye ambisjoner på klima, energi og miljø, men at de fleste sliter med å omsette ambisjonene i konkrete resultater. Regionen har merket som bærekraftig reisemål, kommunene er miljøfyrtårnsertifisert og fylkeskommunen har satt knalltøffe mål for klima, energi og miljø. På tross av dette øker den lokale energibruken, og det blir stadig større press på naturen i forbindelse med kraftproduksjon og næringsaktiviteter som spiser av ikke-fornybare ressurser. På toppen av dette øker de lokale klimagassutslippene.

Den lokale energirådgivningen er bare en av mange nye arbeidsplasser som trengs om omstillingen av små og store lokalsamfunn skal lykkes. Arbeidsplasser som hjelper oss med å gjøre livet mindre ressurskrevende og som bidrar til at nye verdikjeder oppstår.

 

Ombruksprosjekter til etterfølgelse

Torill Nygård fra Innlandet fylkeskommune presenterte prosjektet Bevar bygg - Bevar klima, en fantastisk kilde til informasjon med helt konkrete casestudier som viser de reelle klimagassutslippene ved rehabilitering versus riving og nybygg. En kilde til kunnskap og erfaring som privatpersoner, bedrifter og offentlige aktører kan bruke når behovene endrer seg og gamle bygg skal gjenbrukes. 

Det ble presentert flere spennende ombruksprosjekter i løpet av dagen, Margrete Bjone fra arktitektkontoret Inn i landet holdt innlegg om hvordan et helt kvartal med gamle bygg i Fagernes sentrum skal bli til et intimt byrom med mange nye tjenester og funksjoner. Kristine Nore, daglig leder i Omtre, holdt innlegg om Norges største forskningsprosjekt, Sirktre. Forskningsprosjektet handler om å etablere nye verdikjeder for tre som i dag rives og brennes.

 

Vil du ha nyheter, verktøy, ressurser og informasjon rett i innboksen?

* påkrevd
Nyhetsbrevet sendes ut en gang i måneden