COP28 Event On Culture And Climate Action

Historisk ministermøte om kultur på COP28

Skrevet 11. December 2023

For første gang er det avholdt et ministermøte på et klimatoppmøte som anerkjenner kulturens nøkkelrolle i klimaarbeidet. Representanter fra mer enn 30 regjeringer deltok i lanseringen av koalisjonen “Group of Friends of Culture-Based Climate Action”.

Tekst: Julie Forchhammer / Klimakultur

Fredag 8. desember 2023 ble det første ministermøtet noensinne om kultur på et klimatoppmøte avholdt i Dubai. 

Representanter fra mer enn 30 regjeringer deltok i lanseringen av 'Group of Friends of Culture-Based Climate Action' som anerkjenner kulturens nøkkelrolle i klimaarbeidet.

Møtet ble initiert og ledet av kulturministrene fra De forente arabiske emirater og Brasil. Det ble livestreamet og kan sees i opptak her

Mer enn 30 regjeringer var representert, i tillegg til viktige mellomstatlige organisasjoner som UNESCO, ALECSO, ICESCO og EU representert ved EU-kommisjonen. 

Såfremt Klimakultur kjenner til, var ikke Norge blant de 30 landene som deltok.

Kunstnere og kulturaktører fra hele verden har lenge arbeidet for å få FNs klimatoppmøter til å sette kulturarv, kunst og kreative næringer på agendaen under klimaforhandlingene.

Den internasjonale kampanjen “Global Call to put Culture at the Heart of Climate Action” har fått støtte fra mer enn 1500 kulturorganisasjoner (deriblant Klimakultur) og har vært en viktig pådriver for å få til fredagens initiativ og ministermøte.

Brasils kulturminister Margareth Menezes:

"Selv om kulturarven vår er truet av klimaendringene, er det også i kulturen vi finner de grunnleggende ressursene for å motvirke og tilpasse oss dem. Kulturen er med andre ord en del av løsningen. Denne koalisjonen ble dannet for å sikre at kulturbaserte klimatiltak fungerer parallelt med COP-møtene, slik at kulturen får en legitim plass i forhandlingene."

På ministermøtet deltok også representanter for følgende ledende kulturorganisasjoner (nevnt i alfabetisk rekkefølge), som alle har undertegnet “Global Call to Put Culture…”: 

ALIPH (International Alliance for the Protection of Heritage in Conflict Areas), Brazil Climate Action Hub, British Council, Climate Heritage Network, Europa Nostra/European Heritage Hub, International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property (ICCROM), International Council of Museums, (ICOM), International Council on Monuments and Sites (ICOMOS), International Peace Institute, Julie's Bicycle, People's Palace Projects, Petra National Trust, Southeast Asian Cultural Heritage Alliance (SEACHA) og World Monuments Fund (WMF).

Etter innleggene fra de ulike representantene for regjeringer og internasjonale organisasjoner, vedtok deltakerne enstemmig “the Emirates Declaration on Culture-Based Climate Action”.  

Denne erklæringen skal bane vei for en “Joint Work Decision on Culture-Based Climate Action” på COP 29, og deretter for en handlingsplan i forkant av COP 30 i Brasil i 2025.

Oppfordrer Norge til å bli med

Klimakultur har sendt en anmodning til Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD) om Norge også kan tilslutte seg koalisjonen “Group of Friends of Culture-Based Climate Action”

Ministermøtet er en viktig anerkjennelse av kultur, kulturarv og kreative næringers essensielle rolle i å bidra til klimaomstilling og en mer rettferdig verden.

Som Brasils kulturminister Margareth Menezes uttalte på fredagens møte:

"Vi mener at vi bare kan oppnå de resultatene som er skissert i Parisavtalen, hvis vi inkluderer kultur, kunst, kulturarv og kreative næringer som en del av svaret, og skaper forutsetninger for å omsette tanker til handling".

Pressemelding fra "Global Call to put Culture at the Heart of Climate Action" om fredagens ministermøte.

 

Vil du ha nyheter, verktøy, ressurser og informasjon rett i innboksen?

* påkrevd
Nyhetsbrevet sendes ut en gang i måneden