Se hele webinaret her (YouTube)
Klimakultur inviterte Helene Eiliott til å dele sine erfaringer med New European Bauhaus og NEB-STAR som Helene har vært med å lede de siste årene. Vi ville finne ut hva New European Bauhaus egentlig betyr, og hva de konkret har gjort i Stavanger. Helene har en bakgrunn innen kunst og kultur, og har tidligere jobbet med stedsutvikling og kulturplaner i Stavanger kommune. Hun jobber nå for Europakontoret til Stavanger-regionen i Brussel. Tidligere har Helene vært med å starte kontorfellesskapet Elefant for kunstnere og kreative virksomheter i Stavanger.
Hva er New European Bauhaus?
Helene forklarte at New European Bauhaus (NEB) er en satsing initiert av EU-kommisjonen, med referanser til den historiske Bauhaus-skolen, men tilpasset vår samtid og med et ønske om å utvikle løsninger som svarer på klima-, natur- og rettferdighetskrisene som verden står overfor.
Mens den opprinnelige Bauhaus-skolen fokuserte på sammenføyning av kunst og håndverk med mål om å forene estetikk og funksjon, søker NEB å koble dette med samfunnsendringer som er inkluderende og mangfoldig. NEB-prosjektene skal i tillegg jobbe systematisk med klima- og miljøløsninger.
The European Green Deal er EUs plan for å dempe en eskalerende klima og rettferdighetskrise, NEB er et av programmene som blir brukt for å finne fram til nye omforente løsninger. “I NEB forsøker man å ta tak i den sosiale kvaliteten og kompetansen innenfor både arkitektur, design og kunst” forklarer Helene.
Helene forteller videre at Ursula von der Leyen siden starten på sin kommisjonsperiode har lett etter noe som kan være med å knytte europeere tettere sammen, NEB er en metode for å inkludere folk i det enorme omstillingsarbeidet som kreves om vi skal bremse klimakrisen og lykkes med virkelig rettferdig samfunnsutvikling.
Hva er det Stavanger har gjort i NEB-Star prosjektet?
NEB-Star har undersøkt hvordan kommuneplaner kan bli et felles verktøy for å oppnå samfunnsendring og omstilling. For å lykkes med det har Stavanger kommune prøvd å føre folk og aktører med helt forskjellig bakgrunn sammen i planarbeidet, forteller Helene. Prosjektet har involvert et bredt spekter av partnere, inkludert private utviklere, planleggere, kunstnere, og ideelle organisasjoner.
For å unngå at prosjektet ble en skrivebordsøvelse har prosjektet forsøkt å ta samarbeidet ut i to konkrete piloter, Pedersgata og SITE 4016:
- Pedersgata: Et sentrumsnært gateløp med bykvaliteter, hvor målet er å utforske hvordan man byområdet kan forbedres. Kommunen stilte lokaler til gratis disposisjon i prosjektet. Med åpne dører ble lokalet brukt for å senke terskelen for å møte forskjellige folk, få innspill og dele perspektiver på forbedringer.
- SITE 4016: Et tidligere industriområde i utkanten av Stavanger. I dette prosjektet var hensikten å finne ut hvordan bygninger og områder bygd for industri kan kobles tettere på boligområdene rundt.
Viktige erfaringer fra NEB-STAR
Noen av de viktigste lærdommene fra prosjektet er:
- Alle skal med! Det betyr at beboere med ulik bakgrunn og tilknytning til stedene som skal transformeres må med, i tillegg til andre samfunnsaktører som ser muligheter med ulik kompetanse og erfaring. Helene fortalte at det kan være vanskelig for folk å selv oppdage at de kan være med å spille en rolle. For å få gode resultater trengs det bred deltagelse, den eneste måten å få til det på er at prosjektet driver aktiv inkludering av mennesker som må bli hørt.
- Alle må være villige til å lytte og snu på sine egne holdninger og perspektiver. Også kunstnere må være villige til å endre seg og utforske nye måter å bidra til samfunnsomstillingen på. Helene oppfordrer kunstnere til å se sin egen relevans i en større samfunnsmessig sammenheng, og til å være åpne for å tilegne seg nye ferdigheter og jobbe på nye måter.
Nyttige ressurser
Det er publisert en praktisk guide til New European Bauhaus metodene: JRC Publications Repository - A practical guide to the New European Bauhaus self-assessment method and tool
Denne håndboken er en enkel guide for å sjekke om planlagte utviklingsprosjekter er inkluderende, har estetiske kvaliteter, om de er funksjonelle samt gode for klima og natur. Håndboka skal hjelpe en bredde av fagfolk å bli bedre på disse områdene.
Rapporten fra NEB-star: D1.10 Samskapingsprosess for NEB Stavanger (endelig versjon)
Grønnere investeringer fra Kulturrom
Kulturrom har støttet webinarserien via ordningen Grønnere investeringer. Webinarene skal sette lys på prosjekter som har fått støtte fra ordningen i tillegg til mennesker og organisasjoner fra inn- og utland som kan inspirere og gi nyttige tips ut fra sine erfaringer. Webinarserien viser hvilke muligheter kulturfeltet har til å utvide klimainnsatsen og medvirke til en rettferdig klimaomstilling i Norge.