Illustrasjon av Ben Beechener @btj_beechener
Illustrasjon av Ben Beechener @btj_beechener

Klimakultur bidrar i Nordic Journal of Art & Research

Skrevet 04. December 2023

Lise Hovik, professor ved Dronning Mauds Minne Høgskole/OsloMet og Erlend Eggen fra Klimakultur med artikkel om hvilken viktig rolle kunst og kultur spiller for å få til klima-aksjon.

Nordic Journal of Art & Research er et tidsskrift som har som mål å formidle kunnskap og erfaringer fra forsknings- og utviklingsprosjekter basert på kunstnerisk praksis og refleksjon, kunstpedagogikk, kunstteori og kulturteori.

Les hele publikasjonen her: Vol. 12 No. 2 (2023): Aesthetics and ethics: Arts education as a catalyst for sustainable development | Nordic Journal of Art & Research 

Last ned artikkelen til Lise Hovik og Erlend Eggen her: https://journals.oslomet.no/index.php/ar/article/view/5657 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Hele 23 prosjekter, med bidragsytere fra 15 land er med i det siste nummeret av Nordic Journal of Art & Research (NJAR). Temanummeret tar for seg kunstutdanning som katalysator for rettferdig samfunnsutvikling og en bærekraftig fremtid. Mette Bøe Lyngstad, Rikke Gürgens Gjærum og Lise Hovik er redaktører for denne utgaven av tidsskriftet

Temanummeret om bærekraft i kunstfagene ble initiert av professor Rikke Gurgens, UiT, som på FB utfordret sine kunstfag-kollegaer til å dele hva de gjør for bidra til å motarbeide klima og naturkrisen, og svare på FNs 17 bærekraftmål. Gürgens hadde ideen om at de som arbeider med kunstfag i høgskoler og universitet sammen kan svare på alle målene, og vise at vi tror at arbeidet virkelig kan gjøre en forskjell. Hovik og Lyngstad var begeistret for tanken, og så begynte ballen å rulle.

- Det har vært sinnsykt mye arbeid, for artiklene tikket inn, men mot slutten så vi at vi manglet svar på to bærekraftmål: SDG 2: Zero Hunger og SDG 13: Climate Action. Omtrent samtidig arrangerte Klimakultur og Rosendal Teater seminar om klimarettferdighet hvor publikasjonen En innføring i kultur og klimarettferdighet i Norge ble lansert. Vi så en mulighet for å få med dette perspektivet i tidsskriftet, sier Lise Hovik, professor ved Dronning Mauds Minne Høgskole/OsloMet.

Seminaret ved Rosendal Teater resulterte i et bidrag fra Lise Hovik og Klimakultur til tidsskriftet NJAR der målet var å presentere innsikt fra klimarettferdighetsguiden og vise den viktige samfunnsrollen kunst og kultur spiller for å få til klima-aksjon. 

Innføring i kultur og klimarettferdighet av Klimakultur og Rosendal Teater følger ikke akademiske spilleregler så det måtte gås noen runder for å finne en løsning som passet i tidsskriftet. Resultatet ble et litt aksjonistisk statement i et akademisk tidsskrift.

 

Vil du ha nyheter, verktøy, ressurser og informasjon rett i innboksen?

* påkrevd
Nyhetsbrevet sendes ut en gang i måneden